Jakie ma smaki nasza narodowa kuchnia czyli krótka charakterystyka tego, co przeważnie się jada w czasie obiadów.

zupa
Sposobów na pożywny, zdrowy obiad pewnie będzie tyle, ilu jest samych kucharzy. Każdy na pewno ma pomysł na niepowtarzalne, wyjątkowe danie, jakim będzie mógł zachwycić swoich gości. W naszych domach obiady najczęściej będą się składać z dwóch dań, czyli zupy i dania głównego.

Krem z dyni
Autor: mbba.pl
Źródło: mbba.pl

Kuchnia polska proponuje niezliczoną liczbę zup, powiedzieć wręcz można, że są one naszym narodowym dziedzictwem. Przepisy na zupy to te, w których wykorzystać można w zasadzie wszystkie warzywa całoroczne i sezonowe, często będą się w nich pojawiać różne dodatki mięsne, makarony czy ryż. Do takich najpopularniejszych, można powiedzieć klasycznych w każdym calu, zalicza się zupa fasolowa. Podstawą do jej przyrządzenia jest fasola, warzywo często niedoceniane przez wielu ludzi. Tymczasem fasola jest zaliczana do bardzo zdrowych warzyw, jakie u nas rosną, jest doskonałym źródłem cennego białka, składników mineralnych i witamin. Fasolową zupę można ugotować na bardzo różne sposoby, zależnie od kucharza i przypraw użytych przez niego może się bardzo różnić wyglądem i smakiem.

Więcej przepisów zobaczysz tutaj:

Jeśli chodzi o drugie dania, to w kuchni polskiej królują mięsa pod różną postacią. Kucharze niezwykle często sięgają po różne postacie drobiu, tu przeważnie używany jest kurczak, ale coraz większą popularnością zaczynają się też cieszyć kaczki i indyki.

Czy ten tekst Ci się podoba? Jeśli tak, to aby zdobyć zbliżone dane na podnoszony wątek, spójrz na informacje (http://www.beskidmed.pl/okulista-zory/), one na pewno także przyciągną Twój wzrok.

Bardzo popularna jest także wołowina, wprawdzie więcej ona kosztuje, ale będzie dawać potrawom z niej przygotowanym niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o klasycznych świnkach, to przecież w końcu schabowy z kapustą w pewnym sensie jest symbolem naszej narodowej kuchni.

Zupa dyniowa
Autor: Restauracja Pieprz i Wanilia
Źródło: Restauracja Pieprz i Wanilia

Lecz z wieprzowiny robi się wiele innych, wspaniałych potraw, ten kto choć raz próbował karczek marynowany w piwie na pewno wie, o czym tu jest mowa. Jeżeli chodzi o techniki przygotowywania, to w naszej kuchni używane są w zasadzie. Pieczenie, duszenie i smażenie pozwala na otrzymanie różnych smaków, jeżeli do tego kucharz będzie umiał wszystko przyrządzić i wybierze odpowiednie dodatki, to na pewno wrażenia smakowe będą niezapomniane.